Польовий куліш на багатті

Для обговорення будь-яких питань. Щоб не засмічувати основну конференцію.

Модератори: Co-pilot, Valentin, igor1965

Відповісти
Аватар користувача
busik
Повідомлень: 43
З нами з: Вів листопада 03, 2009 11:03
Ім'я: Владимир
Техніка: VWT3+ADRIA390
Контактна інформація:

Польовий куліш на багатті

Повідомлення busik »

Куліш – традиційна українська страва, що «виникла» у середовищі козаків.

«Куліш похідний – «миска пшона, кусок сала…», Куліш «багатий» з свинячими хвостами та почеревиною, Куліш із щуки чи сома, Пісний Куліш на олії з грибами – все це може приготувати досвідчений козак-кашовар, який готує на цілий Кіш – 900 козаків, на Чайці, в лісі чи в степу.

Секрет приготування справжнього кулішу відомий лише козакам. Обов'язкова умова – страва готується на вогні під відкритим небом. На Січі все готував один чоловік – кашовар, оскільки інші козаки були зайняті військовими походами. Кашовар мав бути лисим, аби жодна волосинка не потрапила у страву. Кошовар – це не тільки кухар, це справжній козак-характерник, знавець трав і костоправ, мистецький воїн і оповідник, людина, яка залагодить будь-яку справу – поважна особа в громаді, з яким радилися і ніхто ніколи не сварився.
У наш час куліш варять весело – в будень і свято, для ситих і голодних, м’ясоїдів і вегетаріанців – і тільки для добрих друзів. Саме так весело і з натхненням - і однозначно для друзів караванерів ми готували куліш під час зустрічі під Новомосковськом. Саме на прохання всіх хто скуштував того дня куліш від "полтавських галушок" рецепт.

До кулішу потрібно:

Ватага голодних і веселих караванерів, очолюваних отаманом, оптимально 20 осіб.

Гарне чисте поле, полонина або галявина в лісі.

1 кашовар – кремезний і лисий

1 казан

1 велике багаття

1 відро чистої джерельної води

1 велика дерев`яна ложка для помішування

1 маленький черпак

Усе інше (сало, цибуля, часник, пшоно, сіль, спеції, овочі, м`ясо або гриби не обов`язково додавати, бо ситий козак – то поганий боєць, але можна).

1 секретний інгредієнт - перш за все для кулішу треба мати гарний шмат сала, 1-1.5 кг
Дрібно ріжемо сало та цибулю
Розпалюємо вогнище. В казан висипаємо сало та вижарюємо його, додаємо цибулю та підсмажуємо ії до золотавого кольору.
Вливаємо воду та додаємо мілко порізану картоплю ьлизько 0,5 кг
Це все буде купатись хвилин 30. Галявиною розповсюджується запах варива, на який сходяться всі голодні. Ось тут треба бути на сторожі – поряд може бути голодний пес чи караванер.
Кашовар, пильнуючи казан з кулішем, промиває пшоно. По-перше, куліш – це традиційна українська їжа, а пшоно здавна було в Україні.
На казан ємністю 10 літрів потрібно 1-1.5 кг пшона.
Коли картопля розімліла висипаємо туди ретельно промите пшоно – воно має розваритися. Правдивий куліш повинен бути схожим на густу сметану. Варимо ще 30 хвилин.
Якщо хочемо, то солимо, постійно помішуємо і обов’язково пробуємо.
Тепер ми додамо спеції – це додає сили і енергії кулішу.
З досвіду: найкраще пасує перець чорний мелений, багато зелені і трошки душеного часнику – це запах і смак, що викликає апетит . Важливо також знайти співвідношення спецій: як на мене, то чим більше спецій, тим куліш смачніший.
Аромат, що доноситься від страви, не може залишити байдужим.
Останнім штрихом стає зелень, яку додають, знявши казан із вогню.

Можна було би їсти, але першим має спробувати куліш отаман і дати добро.

Маленьким черпаком накладаємо порції в миски і запрошуємо до страви.

Прихвалюємо куліш. Просимо добавки. Ще б пак: від такої смакоти відмовитися просто неможливо. Кричимо: «Слава кашовару».

Якщо куліш недобрий, то варимо кашовара.

Будьмо!

Спробуйте і ви – не пожалкуєте! Смачного!


Аватар користувача
PRO100Vitaliy
Повідомлень: 27
З нами з: Чет грудня 20, 2012 14:32
Ім'я: Виталий
Техніка: Трактор+прицеп
Країна, місто: Украина, Киев
Контактна інформація:

Re: Польовий куліш на багатті

Повідомлення PRO100Vitaliy »

Варили мы кулиш на костре в студенческие годы. Знатное блюдо, очень вкусное и питательное :co_ol: :co_ol:
Аватар користувача
forest
Повідомлень: 1263
З нами з: Нед березня 27, 2011 22:37
Ім'я: Вадим
Техніка: Ford Liberty Relax A723 G
Країна, місто: Луганск
Контактна інформація:

Повідомлення forest »

busik писав:Куліш – традиційна українська страва, що «виникла» у середовищі козаків.

«Куліш похідний – «миска пшона, кусок сала…», Куліш «багатий» з свинячими хвостами та почеревиною, Куліш із щуки чи сома, Пісний Куліш на олії з грибами – все це може приготувати досвідчений козак-кашовар, який готує на цілий Кіш – 900 козаків, на Чайці, в лісі чи в степу.

Секрет приготування справжнього кулішу відомий лише козакам. Обов'язкова умова – страва готується на вогні під відкритим небом. На Січі все готував один чоловік – кашовар, оскільки інші козаки були зайняті військовими походами. Кашовар мав бути лисим, аби жодна волосинка не потрапила у страву. Кошовар – це не тільки кухар, це справжній козак-характерник, знавець трав і костоправ, мистецький воїн і оповідник, людина, яка залагодить будь-яку справу – поважна особа в громаді, з яким радилися і ніхто ніколи не сварився.
У наш час куліш варять весело – в будень і свято, для ситих і голодних, м’ясоїдів і вегетаріанців – і тільки для добрих друзів. Саме так весело і з натхненням - і однозначно для друзів караванерів ми готували куліш під час зустрічі під Новомосковськом. Саме на прохання всіх хто скуштував того дня куліш від "полтавських галушок" рецепт.

До кулішу потрібно:

Ватага голодних і веселих караванерів, очолюваних отаманом, оптимально 20 осіб.

Гарне чисте поле, полонина або галявина в лісі.

1 кашовар – кремезний і лисий

1 казан

1 велике багаття

1 відро чистої джерельної води

1 велика дерев`яна ложка для помішування

1 маленький черпак

Усе інше (сало, цибуля, часник, пшоно, сіль, спеції, овочі, м`ясо або гриби не обов`язково додавати, бо ситий козак – то поганий боєць, але можна).

1 секретний інгредієнт - перш за все для кулішу треба мати гарний шмат сала, 1-1.5 кг
Дрібно ріжемо сало та цибулю
Розпалюємо вогнище. В казан висипаємо сало та вижарюємо його, додаємо цибулю та підсмажуємо ії до золотавого кольору.
Вливаємо воду та додаємо мілко порізану картоплю ьлизько 0,5 кг
Це все буде купатись хвилин 30. Галявиною розповсюджується запах варива, на який сходяться всі голодні. Ось тут треба бути на сторожі – поряд може бути голодний пес чи караванер.
Кашовар, пильнуючи казан з кулішем, промиває пшоно. По-перше, куліш – це традиційна українська їжа, а пшоно здавна було в Україні.
На казан ємністю 10 літрів потрібно 1-1.5 кг пшона.
Коли картопля розімліла висипаємо туди ретельно промите пшоно – воно має розваритися. Правдивий куліш повинен бути схожим на густу сметану. Варимо ще 30 хвилин.
Якщо хочемо, то солимо, постійно помішуємо і обов’язково пробуємо.
Тепер ми додамо спеції – це додає сили і енергії кулішу.
З досвіду: найкраще пасує перець чорний мелений, багато зелені і трошки душеного часнику – це запах і смак, що викликає апетит . Важливо також знайти співвідношення спецій: як на мене, то чим більше спецій, тим куліш смачніший.
Аромат, що доноситься від страви, не може залишити байдужим.
Останнім штрихом стає зелень, яку додають, знявши казан із вогню.

Можна було би їсти, але першим має спробувати куліш отаман і дати добро.

Маленьким черпаком накладаємо порції в миски і запрошуємо до страви.

Прихвалюємо куліш. Просимо добавки. Ще б пак: від такої смакоти відмовитися просто неможливо. Кричимо: «Слава кашовару».

Якщо куліш недобрий, то варимо кашовара.

Будьмо!

Спробуйте і ви – не пожалкуєте! Смачного!




То е так
Спробуйте и ви не пожалкуете :al_kana_ft: :dr_ink:
Лучше Враг Хорошего
Аватар користувача
Oleg-mersedes
Повідомлень: 2286
З нами з: Сер березня 09, 2011 03:45
Ім'я: Олег
Техніка: Мерседес 124/300D + Tabbert - 430
Країна, місто: Днепропетровск
Звідки: Днепропетровск
Контактна інформація:

Re: Польовий куліш на багатті

Повідомлення Oleg-mersedes »

1 кашовар – кремезний і лисий[/quote]

даааа-уж, и это кошевар таки умеет готовить кулиш... :co_ol: :co_ol: :co_ol: , сам ел и видел как другие наминали :-) :-)


Зображення


правда кто не хотел всё равно ели ;;-))) ;;-))) ;;-))) ;;-)))


Зображення[quote="busik"]
Глупца можно узнать по двум приметам: он много говорит о вещах, для него бесполезных, и высказывается о том, про что его не спрашивают.
Аватар користувача
Valentin
Модератор
Повідомлень: 3391
З нами з: Вів червня 23, 2009 20:52
Ім'я: Валентин
Техніка: Honda + трансформер
Країна, місто: Днепр
Звідки: Днепр
Дякував (ла): 4 рази
Подякували: 17 разів
Контактна інформація:

Re: Польовий куліш на багатті

Повідомлення Valentin »

Владимир, :bra_vo: ... Какой колорит, очень вкусно все описал! :co_ol: Спасибо за такой рецептик! :-):
тел. +38 099 183 19 72
Аватар користувача
Foma
Повідомлень: 3984
З нами з: Суб березня 20, 2010 22:20
Ім'я: Valery
Техніка: Кристалл А676
Країна, місто: Днепропетровская обл.
Skype: skibitsky
Звідки: Днепропетровская обл. Желтые Воды.
Дякував (ла): 4 рази
Подякували: 7 разів
Контактна інформація:

Re: Польовий куліш на багатті

Повідомлення Foma »

Спасибо!
Аватар користувача
игорек
Повідомлень: 1448
З нами з: Суб лютого 18, 2012 22:08
Ім'я: игорь
Техніка: WVT5 4X4
Країна, місто: Украина.Кропивницкий.
Skype: isirbyf
Звідки: Украина, Кропивницкий.
Дякував (ла): 4 рази
Подякували: 2 рази
Контактна інформація:

Re: Польовий куліш на багатті

Повідомлення игорек »

Блін, готував куліш на багатті-просто бомба!!! :co_ol:
Аватар користувача
Ravlik
Повідомлень: 1109
З нами з: Суб квітня 06, 2013 11:02
Ім'я: Ігор
Техніка: Тойота Рав 4 Hobby Excellent 495
Країна, місто: Україна Кропивницький
Дякував (ла): 1 раз
Подякували: 19 разів
Контактна інформація:

Re: Польовий куліш на багатті

Повідомлення Ravlik »

бери казан. сварим
Зображення
Відповісти

Повернутись до “Спілкування”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей